Siirry suoraan sisältöön

Asennusohjeet

PIKA-OHJE SIIRTONURMEN ASENNUKSEEN


Siirtonurmen asennusohjeet – MURSKE.NET

Siirtonurmi on erinomainen valinta pihaan, kun haluat saada nopeasti vihreän ja tasaisen nurmikon. MURSKE.NET tarjoaa laadukkaan siirtonurmen sekä asiantuntevat ohjeet sen asennukseen.

Asennusohjeet uudelle pohjalle:

 1. Valmistelu: Poista vanha nurmi, jyrsi tai käänne alle.
 2. Maanparannus: Lisää 10-15 cm viherrakennusmultaa perusmaan päälle. Vanhan nurmikon korjauksessa lisää multaa, turvetta tai hiekkaa.
 3. Lannoitus: Käytä puutarhakalkkia (20-40 kg/100 m2) ja Puutarha Y1 tai Yleislannosta (4-6 kg/100 m2). Sekoita lannoitteet maa-ainekseen.
 4. Tasaus ja jyräys: Käytä jyrää, kaivonrenkaita tai vesitynnyriä. Maa ei saa upottaa.
 5. Kastelu: Kastele kasvualusta huolellisesti ennen siirtonurmen levittämistä.
 6. Siirtonurmen levitys: Levitä tiilikuvioon, varmista ettei rakoja jää.
 7. Jälkihoito: Jyrää kevyesti ja kastele runsaasti. Kastele säännöllisesti 2-3 viikon ajan. Leikkaa nurmikko tarvittaessa, mutta älä anna ruohon kasvaa yli 10 cm.

Asennusohjeet vanhan nurmen päälle:

 1. Valmistelu: Leikkaa vanha nurmi lyhyeksi ja levitä verhousmultakerros päälle.
 2. Lannoitus: Käytä puutarhakalkkia ja Puutarha Y1 tai yleislannosta. Sekoita lannoitteet maa-ainekseen.
 3. Tasaus ja jyräys: Käytä jyrää tai kaivonrenkaita. Maa ei saa upottaa.
 4. Kastelu: Kastele kasvualusta huolellisesti.
 5. Siirtonurmen levitys: Levitä tiilikuvioon, varmista ettei rakoja jää.
 6. Jälkihoito: Jyrää kevyesti ja kastele runsaasti. Kastele säännöllisesti 2-3 viikon ajan. Leikkaa nurmikko tarvittaessa.

Vinkki: Siirtonurmen hoito on helppoa. Kastele säännöllisesti, leikkaa tarvittaessa ja lannoita muutaman kerran kasvukauden aikana. Nurmikko on käyttövalmis heti asennuksen jälkeen.

PIKAOHJE SIIRTONURMEN HOITOON


Hoito-ohjeet juurtumisaikana

 1. Kastelu
  – Juuri asennettua nurmea on kasteltava sääolosuhteiden mukaisesti
  – Hellesäällä runsas kastelu joka päivä (mieluiten illalla)
  – Pilvipoudalla runsas kastelu n. 2-3 kertaa viikossa
  – N. 3 viikon kuluttua, kun juurtuminen on tapahtunut, kastelu normaalin pihanurmikon tapaan sääolosuhteista riippuen.
 2. Leikkaus
  – Asennuksen jälkeen nurmea voi leikata heti kun se sitä vaatii. Leikkaustiheys nurmen kasvun mukaan n. 1-2 kertaa viikossa.
 3. Lannoitus
  – Hoitolannoituksia 3-4 kertaa/kasvukausi tai viljavuusanalyysin mukaan.
 4. Nurmi on käyttövalmis heti asennettua. Se kestää normaalia käyttöä, mutta juurtumisaikana ”rajumpaa” kulutusta vältettävä.

Kastelu

Nurmikkoa kastellaan ainoastaan tarvittaessa (mikäli nurmikossa näkyy kuivahtamisen merkkejä pitkän poutajakson aikana).
Kastelu suoritetaan runsaana kertakasteluna; 15-25 mm/kastelukerta max 2 kertaa viikossa. Kastelu kannattaa suorittaa illalla,
jolloin haihdunta on vähäistä ja vesi ehtii imeytyä maaperään.

Lannoitus

Ohjeellinen lannoitustaulukko

Lannoitus Ajankohta Lannoite esim. määrä/ 100m2
Kevätlannoitus haravoinnin jälkeen Puutarhan Yleislannoite 2,5 kg
1. Kesälannoitus kesäkuun puoliväli Puutarhan Yleislannoite*) 2,5 kg
2. Kesälannoitus heinäkuun loppu Puutarhan Yleislannoite 2,5 kg
Syyslannoitus syyskuun alku Puutarhan PK 2,5 kg

*) vaihtoehtoisesti Nurmikon kestolannos 2,0 kg/100 m2, tällöin 2. kesälannoitus jätetään pois.

Taulukon lannoitusmäärät ovat keskimääräisiä ja pitävät nurmikon hyvässä kasvukunnossa. Mikäli nurmikko halutaan voimakkaampaan kasvuun, voidaan lannoitemääriä lisätä 1-1.5 kg/lannoituskerta. Tällöin on huomattava, että runsas lannoitus lisää nurmikon leikkauskertoja kasvun kiihtyessä. Vastaavasti niukemmilla lannoitemäärillä saadaan kasvua vähennettyä.

Leikkaus

Mitä useammin nurmikon leikkaa, sitä paremmin se voi. Edellytyksenä on, että ruohonleikkurin terät ovat kunnossa. Nurmikosta ei pitäisi koskaan leikata enempää kuin kolmasosa koko pituudesta. Mikäli ruohon leikkuukorkeus on esim. 5 cm, tulisi nurmikko leikata viimeistään n. 7-8 cm:n pituudessa. Käytännössä tämä merkitsee nurmikon leikkuuta vähintään kerran viikossa. Mitä lyhyempänä nurmikko pidetään sitä useammin sitä on leikattava. Leikkuujäte kannattaa haravoida 1-2 kertaa kasvukauden aikana pois, varsinkin jos ruohonleikkurin jättämä silppu on kovin karkeaa tai nurmikon annetaan kasvaa pitkäksi ennen leikkuuta, jolloin leikkuujätettä tulee runsaasti.

Kevättyöt

Kevään ensimmäinen hoitotoimenpide on nurmikon haravoiminen talven aikana kulottuneesta ruohosta. Haravoiminen tehdään heti kun nurmikon pinta on kuivunut kantavaksi. Mikäli nurmikko on asennettu edellisenä kasvukautena myöhään syksyllä, on haravoiminen tehtävä varovasti, jotta osittain juurtumaton nurmikko ei irtoile.

Syystyöt

Nurmikko jätetään talvehtimaan normaaliin leikkuukorkeuteen. Kertynyt leikkuujäte haravoidaan pois. Nurmikkoa voidaan myös ilmastoida hakkaamalla esim. talikolla 5-10 cm syviä reikiä nurmikon pintaan. Reiät voi jättää avonaisiksi tai täyttää hiekalla esim. seuraavana keväänä.