Siirry suoraan sisältöön

Multa

Multaa viherrakentamiseen

Yleistä

Multa on luonnontuote, elävää materiaalia täynnä pieneliöitä ja kasvua tukevia rakenteita.

Hyvä multa tuoksuu keväiseltä maalta ja tuntuu sormiin hiukan kostealta. Voidakseen hyvin kasvien juuret tarvitsevat vettä, happea ja ravinteita sekä pieneliöitä, jotka muokkaavat ravinteita kasveille sopivaan muotoon. Myös pieneliöstö tarvitsee ravinteita toimiakseen tehokkaasti. 

 

Käyttö

Puut ja isommiksi kasvavat pensaat viihtyvät karkearakenteisessa erikoismullassa, joka luo ihanteelliset olosuhteet juurtumiselle. Siinä juuristo leviää laajemmalle, istutuskuopan ulkopuolelle. Näin kasvi pystyy kasvattamaan nopeammin latvustaan ja uusia versoja. Mullan sisältämät turvepuristepalat varastoivat ja vapauttavat vettä hitaasti, samalla maan rakennetta kuohkeuttaen.

Perennat, ryhmäruusut ja monivuotiset kukkivat köynnökset tarvitsevat ravinteikkaan, ilmavan mutta toisaalta kosteutta pidättävän erikoismullan, joka on kalkittu ja alkulannoitettu kaliumia ja fosforia sisältävällä lannoitteella runsaaseen kukintaan ja tukevaan versokasvuun. Humusyhdiste auttaa nopeaan juurtumiseen.

Happaman maan kasvit kuten alppiruusut, atsaleat, pensasmustikat, havupuut ja hortensiatviihtyvät niukasti kalkitussa ja niille sopivasti alkulannoiteussa erikoismullassa. mullan raaka-aineena on käytetty tummaa turvetta, johon lisätty kivennäismaata ja kompostoitunutta puunkuorimurskaa.

Pensaat ja muut perusistutukset lähtevät hyvin kasvuun joko alkulannoitetussa ja kalkitussa puutarhamullassa, joka sopii kaikille pihan kasveille.

Millaista multaa kasvimaalle ja viljelylaatikoihin?

Kovin savisen tai liian hiekkaisen kasvimaan veden- ja ravinteidenpidätyskykyä voi parantaa lisäämälllä siihen kalkittua ja lannoitettua turvetta tai puutarhamultaa.

Viljelylaatikoihin sopii puutarhamulta, joko luonnonmukaisella kasvipohjaisella lannoitteella tai Kekkilä Start Grow -lannoitteella alkulannoitettuna. Molempiin Kekkilän puutarhamultiin on lisätty puhdasta kompostia. Yhteen viljelylaatikkoon tarvitset 6 säkkiä multaa.

Kasvihuoneissa on kätevä kasvattaa tomaatteja tai muita vihanneksia luomulannoitetussa Kasvatussäkissä tai käyttää istutuspenkeissä ja laatikoissa Puutarhaturvetta.

Mullan valinta parvekkeelle ja ruukkuistutuksiin

Kesäkukat ruukuissa, amppeleissa ja laatikoissa kasvavat nopeasti täyteen kukoistukseensa ja erikoismullan ilmava rakenne auttaa kasvin juuristoa kehittymään vahvaksi. Näin kesäkukat kasvavat tuuheiksi ja kukkivat runsaasti. Lisätty kastelukiteitä, jotka sitovat vettä ja luovuttavat sitä kasteluväliä pidentäen. Mullassa on alkulannoite sekä pitkävaikutteinen ravinne, mutta on silti hyvä antaa viikoittain kesäkukille tarkoitettua lannoitetta.

Ruukkupuutarhan yrtit viihtyvät Luonnonmukaisessa yrttimullassa, joka on sopivan hiekkaista ja niiden tarpeisiin vastaavasti alkulannoitettua. Yrttejä voimainiosti lannoittaa Luonnonmukaisella lannoitteella.

Tomaatit ja vihannekset on helppo istuttaa suoraan luonnonmukaiseen Kasvatussäkkiin. Kätevän, kapean muotonsa ansiosta se sopii monenlaisille parvekkeille, terasseille ja pieniin kasvihuoneisiin.

 

Translate »