Routivat maalajit

Routiminen on merkittävä ilmiö erityisesti pohjoisessa ilmastossa, missä maaperä jäätyy talvella ja sulaa keväällä. Tämän prosessin aikana maaperä laajenee ja kutistuu, mikä voi aiheuttaa vahinkoja rakenteille, kuten teille, perustuksille ja pihoille. Routimisherkkyys riippuu suuresti siitä, millainen maalaji on kyseessä. Jotkin maalajit sitovat runsaasti vettä, mikä tekee niistä herkempiä routimiselle kuin toiset. Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimmät routivat maalajit ja niiden ominaisuudet.

Yleisimmät routivat maalajit

  • Savi: Savi on yksi herkimmin routivista maalajeista. Sen hienojakoinen rakenne sitoo paljon vettä, joka jäätyessään laajenee ja aiheuttaa voimakasta routimista. Savimaita löytyy usein kosteista ja alavista paikoista, ja niissä routimisriski on suuri, jos salaojitusta tai muuta vedenpoistoa ei ole suunniteltu kunnolla.
  • Hiesu: Hiesu on hienoa siltin ja hiekan sekoitusta, joka on myös altis routimiselle. Hiesu imee vettä itseensä tehokkaasti, mutta sen vedenläpäisykyky on huono. Tämä yhdistelmä tekee siitä routivan maalajin, erityisesti silloin, kun se kerää kosteutta pinnalle.
  • Hieta: Hieta on hiekan ja saven sekoitus, jossa on suurempi osuus hiekkaa kuin hiesussa. Se on vähemmän routivaa kuin savi tai hiesu, mutta sekin voi routia, jos se pääsee sitomaan vettä. Hiedan routimisriski kasvaa alueilla, joilla on huono vedenpoisto.
  • Siltti: Siltti on hienojakoinen maalaji, joka on erittäin herkkä routimiselle. Siltin rakenne mahdollistaa veden kerääntymisen, mutta sen vedenläpäisykyky on huono. Siltin routimisriski on suuri, ja rakenteiden pohjatöissä sen käyttö vaatii erityistä huomiota.

Miten estää routiminen?

Routimisriskin hallitsemiseksi on tärkeää ymmärtää maalajin ominaisuudet ja varmistaa, että käytettävä materiaali tai rakennustapa estää liiallisen veden kerääntymisen maaperään. Seuraavat keinot auttavat vähentämään routimista:

  • Salaojitus: Hyvä vedenpoisto estää veden kerääntymisen routivalle maalajille.
  • Routimattomat täytemateriaalit: Käytä routimattomia maa-aineksia, kuten kalliomursketta tai sepeliä, pohjatöissä.
  • Eristekerrokset: Rakennuksissa ja teissä voidaan käyttää eristemateriaaleja, kuten styroksia, vähentämään routanousua.
  • Maakerrosten vaihto: Jos rakennuspaikalla on routivaa maata, se kannattaa korvata karkeammalla ja routimattomalla maa-aineksella.

Yhteenveto

Routiminen aiheuttaa monia ongelmia erityisesti savi- ja hiesumaille, jotka sitovat paljon vettä ja ovat alttiita jäätymisen aiheuttamille muutoksille. Routimista voidaan kuitenkin tehokkaasti hallita oikeanlaisilla rakennekerroksilla ja vedenpoistolla.

Tutustu Murske.netin maa-ainestarjontaan ja löydä sopivat tuotteet, jotka auttavat vähentämään routimisen riskiä rakennusprojekteissasi!

Translate »