Kuinka paljon kivituhkaa tarvitaan? | Murske.net

Kivituhka on monikäyttöinen maa-aines, jota käytetään erityisesti pihateiden, kiveysten ja muiden piha-alueiden pintakerroksena sekä erilaisissa täyttötöissä. Oikean määrän laskeminen on oleellinen osa projektin onnistumista, jotta materiaalia ei tule liikaa tai liian vähän. Tässä artikkelissa selvitämme, kuinka paljon kivituhkaa tarvitaan eri käyttökohteisiin.

Kivituhkan määrän laskeminen

Kivituhkan tarpeen arviointi alkaa pinta-alan ja tarvittavan kerrospaksuuden määrittämisestä. Näiden tietojen avulla voit laskea tarvittavan kivituhkan tilavuuden ja painon.

1. Alueen pinta-ala

Ensimmäiseksi sinun täytyy mitata alueen pituus ja leveys metreinä. Nämä luvut kerrotaan keskenään, jotta saadaan pinta-ala neliömetreinä (m²).

Esimerkki: Jos alue on 10 metriä pitkä ja 5 metriä leveä, pinta-ala on 10 m × 5 m = 50 m².

2. Kerrosvahvuus

Yleensä kivituhkakerroksen paksuus vaihtelee käyttötarkoituksen mukaan, mutta suositeltu paksuus esimerkiksi pihateille on noin 5–10 cm eli 0,05–0,1 metriä. Tällä varmistetaan riittävä kestävyys ja vakaus.

3. Tilavuuden laskeminen

Kun pinta-ala ja kerroksen paksuus on selvillä, voit laskea tarvittavan kivituhkan tilavuuden kuutiometreinä (m³) kertomalla pinta-alan kerroksen paksuudella.

Esimerkki: Jos pinta-ala on 50 m² ja kerrospaksuus 0,05 m, tilavuus on 50 m² × 0,05 m = 2,5 m³.

4. Kivituhkan paino

Kivituhkaa myydään useimmiten tonneina, ja sen paino vaihtelee, mutta keskimäärin 1 kuutiometri kivituhkaa painaa noin 1,5 tonnia. Kun tilavuus on tiedossa, voit laskea painon kertomalla kuutiometrien määrän kivituhkan keskipainolla.

Esimerkki: Jos tilavuus on 2,5 m³, tarvittava määrä kivituhkaa on 2,5 m³ × 1,5 t/m³ = 3,75 tonnia.

Miten paljon kivituhkaa tarvitaan eri käyttökohteissa?

  • Pihapolut ja ajotiet: 5–10 cm paksuus on yleensä riittävä.
  • Pihakivetyksen asennus: Kivituhkaa käytetään tasauskerroksena noin 3–5 cm paksuudelta.
  • Täyttötyöt ja pihapohjat: Näissä kohteissa voidaan käyttää 10–20 cm kerrosta riippuen kohteen vaatimuksista.

Tilaa kivituhkaa helposti Murske.netistä

Kun olet laskenut tarvittavan kivituhkan määrän, voit tilata sen suoraan Murske.netin verkkokaupasta. Toimitamme laadukasta kivituhkaa eri fraktioina suoraan kotiovellesi tai työmaallesi.

Tutustu Murske.netin valikoimaan ja tilaa kivituhkaa, jotta projektisi onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla!

Yhteenveto

Näin arvioit helposti kivituhkan tarpeen ja varmistat, että käytössäsi on juuri oikea määrä materiaalia. Kivituhka on erinomainen valinta moneen eri kohteeseen, ja sen käyttökohteet ovat lähes rajattomat. Aloita projektisi suunnittelu jo tänään!

Translate »